Inledning

English

Utdrag från eBoken Körkort B

         Inledning         

Den här boken är skriven för dig som ska ta körkort för behörighet B. Jag som skrivit eBoken Körkort Bär trafiklärare, har haft handledarkurser, teorilektioner och är utbildad pilot. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter och förbättra din körkortsutbildning genom denna bok.

Boken är ett teoretiskt utbildningsmaterial för körkort B som samlar trafikförfattningar, Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan för behörighet B och förarprov behörighet B samt mina egna kunskaper och erfarenheter som trafiklärare och pilot.

eBoken Körkort B:s innehåll är heltäckande för körkortsutbildning B. Jag tar även med mina erfarenheter från flygutbildningen till denna bok. Flygbranschen har ett väldigt högt säkerhetstänk och jobbar med rutiner på ett sätt som jag tycker saknas i körkortsutbildningen. Flyg-utbildningens system med check-listor är integrerat, till exempel kan ”checklistorna” underlätta och öka säkerheten i bilkörning.

Texten har många korta meningar, punktlistor och stycken för att bli lättläst. Enkla förklaringar finns inbäddade i texten.

Upplägget presenterar teorin på ett nytt sätt, jämfört med de få böcker som finns på marknaden. Det teoretiska och praktiska innehållet kommer i en kronologisk ordning. Vissa delar ur det teoretiska är istället integrerad i de praktiska körkapitlen. Körkapitlen börjar med en siffra och de är numrerade efter en ordning som trafiklärare känner till och majoriteten arbetar efter. Teori och praktik flödar i samspel.

Det är viktigt för din egen och andras säkerhet, att du blir en bra förare med gott omdöme för vad olika situationer kräver. Bilen kan bli ett dödligt vapen.

eBoken KörkortButgör grunden i din körkortsutbildning. Till din hjälp har du din handledare/trafiklärare. Ställ frågor och diskutera med din handledare/trafiklärare, då lär du dig mer. Det finns inga dumma frågor bara dumma svar.

 

  • I texten finns externa länkar i blå text till hemsidor där du kan fördjupa dig ytterligare vid intresse.
  • Det finns även källhänvisning och länkar till förordningar för dig som vill läsa den ursprungliga lagtexten.
  • Länkar internt i boken är magentafärgade. De finns där olika avsnitt behandlar samma ämne.
  • Grå text är beskrivningar eller hänvisningar utan länk, där länken redan visats i tidigare avsnitt.

 

eBoken Körkort B ger dig stöd från start till mål.

 


Om Författaren

 

Vem är Frida?

Hej, jag är född och uppväxt i Bollnäs, Hälsingland. Jag trodde väl aldrig, när jag satt där 18 år gammal, i bilen på en trafikskola i Bollnäs, att jag bara 3 år senare vid 21 års ålder skulle påbörja en trafiklärarutbildning.

 

Redan efter ett år i branschen som färdigutbildad trafiklärare kände jag att det fattades något, något som skulle hjälpa och förenkla för eleverna. Tanken på att skriva en egen teoribok började växa fram och blev bara starkare med tiden. Utbildningen jag fick till trafiklärare gav mig en väldigt bra grund att stå på, precis som er körkortsutbildning ska ge er en bra grund att stå på. De fantastiska kollegorna, speciellt Omed Hamlan, och människorna jag haft omkring mig har hjälpt mig att utvecklas till den professionella och pedagogiska trafiklärare jag är idag.

 

Jag har naturvetenskaplig utbildning med specialinriktning till pilot som bakgrund från gymnasiet. Jag har PPL (Private Pilot License), CPL (Commercial Pilot License) och ATPL-teori (Airline Transport Pilot License-theory). Jag tar även med mina erfarenheter från flygutbildningen till denna bok. Flygbranschen har ett väldigt högt säkerhetstänk och jobbar med rutiner på ett sätt som jag tycker saknas i körkortsutbildningen.

 

Med 6 års erfarenhet av trafikläraryrket började skapandet av den här boken, år 2015. Nu är året 2020, boken är färdig och ni kan ta del av mina kunskaper och erfarenheter när ni utbildar er till personbilsförare.

Lycka till!


 

Slutord

Min farfar omkom, som många andra, i en tragisk trafikolycka. Han klev av bussen för att gå över vägen till sin traktor, den skulle han köra sista biten hem till sitt hus. Men han överlevde inte promenaden över vägen. Där, mitt på vägen, tog hans liv slut.

 

De som bygger bilarna, de som bygger vägarna och vi som utbildar förarna strävar alla efter nollvisionen. Nu ska du sträva efter din nollvision, inga döda eller svårt skadade i trafikolyckor. Att få ett körkort kan ses som ett förtroende att övningsköra på egen hand. Du kommer att fortsätta utvecklas som förare även när du är klar med din utbildning. Kom ihåg att vi lär oss genom hela livet.

 

Önskar Dig Lycka Till !